Prijava

Pozabil sem geslo
Registracija

Novice

05. 02. 2008 / Portal Slovenska pomlad bo na enem mestu združil gradiva o dogodkih med leti 1977 in 1990

Na današnji novinarski konferenci je Muzej novejše zgodovine Slovenije predstavil spletni portal www.slovenskapomlad.si, ki predstavlja eno izmed aktivnosti, prek katerih bo potekalo letošnje obeležje 20. obletnice Odbora za varstvo èlovekovih pravic in procesa proti èetverici. Portal www.slovenskapomlad.si, ki ga bo upravljal Muzej novejše zgodovine Slovenije, je sicer zasnovan širše in bo skušal na enem mestu zbrati èim veè gradiv o dogodkih v obdobju med leti 1977 in 1990, ki ga poznamo tudi pod skupnim imenom – slovenska pomlad.

Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo imel portal funkcijo digitalnega muzeja takratnega obdobja. Zasnovan bo tako, da bo lahko vsakdo nanj dodajal dokumente, fotografije ali video material, odprt pa bo tudi za diskusije in komentarje. »Na portalu bo tako zbrano gradivo o dogodkih, ki so zaznamovali obdobje slovenske pomladi, z njim pa želimo vzpostaviti omrežje posameznih vsebinskih pobud in organizacijskih povezav, ki so se pojavljala v takratnem obdobju,« je dejal Jože Dežman. Portal bo tako postal virtualni muzej, ki ga bodo soustvarjali njegovi obiskovalci.

Avtor portala, novinar Ali Žerdin je dejal, da: »Posamiène iniciative v 80. letih ne bi pomenile veliko, èe ne bi bile del širšega omrežja.« Spletni portal ravno zato predstavlja fenomen slovenske pomladi kot omrežje iniciativ, dogodkov in ljudi. Snovalci želijo pritegniti vse, ki so kakorkoli sodelovali v dogodkih slovenske pomladi.

Letos mineva tudi natanko 20 let od ustanovitve Odbora za varstvo èlovekovih pravic in procesa proti èetverici. Ob tej priložnosti se je že sestal tudi takratni kolegij Odbora in potrdil aktivnosti, ki jih je na novinarski konferenci predstavil Igor Bavèar, tedanji vodja Odbora. Tako bodo ob 20. obletnici pripravili še razstavo dokumentarnih fotografij Toneta Stojka v Mestnem muzeju, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev bodo pripravili literarni veèer, tako kot vsako leto se bodo tudi letos na posebnem sreèanju sreèali vsi štirje èlani takratne èetverice, osrednji dogodek, ki bo zasnovan kot koncert, pa bo v juniju potekal na Prešernovem trgu v Ljubljani. Nanj bodo povabili kulturne ustvarjalce, ki so pred 20 leti nastopili na kulturnem mitingu, ter mlade generacije, ki so prièele ustvarjati v obdobju po tem.

S celovitim projektom obeležja 20. obletnice Odbora za varstvo èlovekovih pravic in procesa proti èetverici želijo pobudniki projekta ponovno zbrati èlane takratnega Odbora ter se vsem, ki so takrat sodelovali v civilno-družbenih procesih, še enkrat javno zahvaliti za podporo.

Projekt ob 20. obletnici Odbora za varstvo èlovekovih pravic in procesa proti èetverici želi tako spodbuditi javno razpravo o èlovekovih pravicah, demokraciji, demokratiènih procesih in spremembah v zadnjih 20 letih v Sloveniji.